Dopis MUP-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministru Nebojši Stefanoviću

Poštovani,

U Srbiji je na snazi zabrana kretanja koju ste Vi lično potpisali i doneli počev od 03.04.2020. godine. Do danas su oni građani koji su kršili tu zabranu bili hapšeni i procesuirani pred sudovima po hitnom postupku. Takođe, Vaše ministarstvo je davalo dozvole građanima za kretanje tokom policijskog časa. Vi ste lično, više puta, obaveštavali javnost o broju lica koji je uhapšen tokom policijskog časa. U skladu sa tim tražimo od Vas da odgovorite građanima Srbije na sledeća pitanja:

Da li je neko iz MUP-a, i ako jeste ko, dao dozvole za kretanje huliganima i drugim licima koja su juče 30.04.2020. godine sa vrhova desetina solitera u Beogradu palili navijačke baklje i druga pirotehnička sredstva?

Ko su ta lica, za koja postoji opravdana sumnja da ih je organizovala Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić?

Ko im je omogućio da tokom zabrane kretanja donesu, montiraju i kasnije razmontiraju razglas preko koga su emitovali  političke parole protiv jednog od vođa Srpske opozicije?

Jasno je da u pitanju organizovana akcija sa ciljem zastrašivanja građana koji mirno protestuju svake noći u 20:05 časova udarajući u šerpe iz svojih stanova ne kršeći zabranu kretanja. Ovo zastrašivanje je tokom jučerašnjeg dana najavljivano od strane funkcionera SNS-a i stranačkih odbora.

Dakle, ministre Stefanoviću, pošto MUP danas ćuti, umesto da nas informiše, koliko je lica uhapšeno zbog ugrožavanja bezbednosti građana – stanara ovih zgrada, kao i evidentnog kršenja odluke o zabrani kretanja (došli su do zgrada i parkova u vreme policijskog časa i otišli dok je isti trajao), očekujemo da se momentalno oglasite i saopštite koliko prekšilaca je uhapšeno i da li su zadržani u zatvoru. Ukoliko se to ne desi, svaki građanin Srbije ima pravo da ne poštuje odluku o zabrani kretanja, što je u vreme pandemije više nego opasno.  Nadam se da ste svesni posledica nereagovanja nadležnih državnih organa.

Beograd, 30.04.2020. godine

Savez za Srbiju