Da li Vojvodina planski postaje region za gajenje marihuane?

Savez za Srbiju u Vojvodini traži od tužilaštva i policije da odmah provere sve indicije koje ukazuju na to da Vojvodina postaje baza za proizvodnju i prodaju narkotika od strane kriminalnih klanova bliskih vrhu državne vlasti.

Na to ukazuje raniji slučaj poljoprivrednog dobra u Gakovu kod Sombora, na kojem su otkriveni zasadi marihuane i laboratorija za preradu te biljke, a koje je u vlasništvu izvesnog Vladimira Vrbaškog iz Vrbasa, bliskog vrhu Srpske napredne stranke (SNS), te najnovije otkriće čak 12 hektara zasada marihuane na poljoprivrednom dobru kod Stare Pazove. Kao i u slučaju Gakova, tako je i vlasnik imanja kod Stare Pazove, na kojem su pronađeni zasadi, tobožnji poljoprivrednik koji koristi subvencije od države i kojeg su redovno posećivali visoki državni i partijski funkcioneri poput Zorana Babića, Aleksandra Vulina i lokalnog rukovodstvo SNS-a.

Savez za Srbiju ističe da sve napred pomenuto nisu nikakve glasine ili insinuacije, već proverene i dokazane činjenice koje Vojvodinu dovode u neizvesnu budućnost sličnu latinoameričkim regionima u kojima vladaju narko karteli. Zabrinjava i činjenica da su velike parcele obradive zemlje u Vojvodini u poslednjih nekoliko godina dospele u posed sumnjivih arapskih vlasnika koji su takođe u bliskoj vezi sa režimom, a koje su naretko, kao što je slučaj u Karađorđevu i još nekim mestima, potpuno nedostupne za kontrolu.

Pri tome, poseban problem postaje to što se širom Vojvodine sve više spominje i ime Andreja Vučića, brata vođe režima Aleksandra Vučića, kao čoveka pod čijom zaštitom su svi kriminalni poslovi sa zemljom i narkoticima. Situacija je očigledno krajnje ozbiljna i državni organi moraju odmah reagovati kako čitava Vojvodina ne bi postala plen mafijaških grupa i potonula u bezakonje iz kojeg će se teško izvući i posle pada sa vlasti Vučićevog kartela.